Menu makan tengahari hari ini adalah nasi ayam kukus bakaq. haaa. camna tu?
mai sini cheq ajaq.
sebelum bakaq ayam tu, kita kukus dudlu. ayam tu perlu diperap bersama bawang merah,putih, halia yang telah dikisar. perap dalam lebih kurang 2 jam bagi serap rasa bahan kisar.
dah perap lebih kurang 2 jam, sila kukus ayam tersebut selama lebih kurang bajet2 30 minit lah kot. agak2 masak sket. pastu angkat ayam, boh dalam loyang pembakaq. ayaq hat guna buat kukus td tu, amek boh dalam beras n simpan belen dia nk buat sup.
nasi masak mcm nasik ayam besa tu la. sup pon mcm besa ja.
hat ayam tadi tu, tunag kicap pekat sket, sos tiram sket secukup rasa, sedikit garam, sedikit gula/madu. ha. gaul gaul gaul (org kedah kata goii) sampai rata. perap lagi selama mana yng mungkin. seeloknya bakaq 15 minit sebelum nk makan. baru mahsyukkk panaih panaih.
sambal dia tumbuk cabai melaka (cili api) dan bawang putih sampai lumat. masuk dalam kuali, tambah cuka dan sedikit air. masak hingga mendidih. tadaaaa. siap!
merujuk kepada tajuk enti ini, mungkin anda paham. saya sedikit sengal. buat nasi ayam tapi salad, timun dan tomato tak beli. nasib baik ada tomato ceri kat rumah. itu ja jadi ulam.
p/s: maap agak berteraboq ayat dalam entri ni. kelam kabut sbb jiwa kelajuan dpt tau result dah release.
No comments:
Post a Comment